We weten dat lichaamsbeweging goed is voor je gezondheid en verschillende gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen; maar weet je dat lichaamsbeweging ook kan helpen het ontstaan van kanker kan helpen voorkomen en, als je er al aan lijdt, de groei kan helpen vertragen? Laten we naar het laatste onderzoek kijken hoe het immuunsysteem hierbij betrokken is.

In een onderzoek gepubliceerd in eLife, ontdekten onderzoekers dat sporten zowel de groei van kanker als het sterftecijfer verminderde in vergelijking met niet sporten. Bovendien ontdekten ze dat ‘cytotoxische T-cellen’ – gespecialiseerde witte bloedcellen – cruciaal zijn in de strijd tegen kanker. Toen onderzoekers antilichamen injecteerden die deze cellen verwijderden, werd het positieve effect van lichaamsbeweging teniet gedaan. Wat meer is, wanneer deze immuunsysteemcellen werden overgedragen van sporters naar niet-sporters, verbeterden hun overlevingskansen in vergelijking met omgekeerd – sporters die T-cellen kregen van niet-sporters.

Het komt neer op? Lichaamsbeweging helpt niet alleen kanker te voorkomen; het kan je ook helpen het te bestrijden … en een gezond, robuust immuunsysteem kan ook een rol spelen. Omdat het algemeen bekend is dat consistente fysieke activiteit de immuniteit verhoogt, is het allemaal volkomen logisch.