Nu de wintertijd is ingegaan voor een nieuwe, zetten veel mensen hun fitnessplannen ook op een laag pitje. Kortere dagen, koudere nachten, guur weer – de “winterblues” kan meer doen dan alleen psychologisch van invloed zijn; het kan uw gezondheids- en welzijnsdoelen, met name die met betrekking tot fysieke activiteit laten ontsporen, of zelfs doen stoppen.

Maar het hoeft niet zo te zijn; niet tenzij je het toelaat. Hier zijn vier eenvoudige suggesties die je kunnen helpen op koers te blijven om elke dag een fittere, gezondere versie van jezelf te worden, zelfs de kortste, koudste, natste/regenachtigste (en vergeet niet, de meest hectische/uitdagende tijd van het jaar) u kunt in de komende maanden op de volgende manieren anticiperen :

Doe het niet alleen: Als je nog geen fitnessmaatje hebt geworven, is DIT het moment. Voor al die momenten waarop ‘nee’ in je gedachten sluipt, kan een fitnesspartner je helpen ‘ja’ te blijven zeggen – ja tegen goed eten, ja tegen sporten, ja tegen kalm, kalm en beheerst blijven. En onthoud, tegenwoordig hoeft een fitnessmaatje niet per se een levende, ademende te zijn; een verscheidenheid aan apps kan je helpen op koers te blijven.

Dress for Success: Of je nu in de sportschool, buiten of in het comfort van je eigen huis traint, kleed je voor succes met de juiste kleding: ademend, warm (als je buiten bent), goed passend (vooral schoenen) en motiverend. Houd je van een bepaald merk en/of kleur? Draag het, hou ervan om erin gezien te worden en train ermee om je goed te voelen – elke dag weer als je wilt en als het goed voelt.

Rust jezelf op de goede manier uit: De juiste versus verkeerde uitrusting kan het verschil maken, niet alleen op het gebied van motivatie, maar ook op het gebied van resultaten. Als u deze winter (korte of lange termijn) thuis moet trainen voor uw work-outs, is het tijd om de apparatuur te controleren en ervoor te zorgen dat uw thuisfitnessstudio heeft wat jij nodig hebt om goed in vorm te komen. Dat betekent om te beginnen twee dingen: hulpmiddelen voor krachttraining (vrije gewichten/banden/ een kettle bell,/ een bokszak, enz.) en cardio / aerobe hulpmiddelen (een hometrainer, roeimachine, elliptische trainer, enz.). Als u zich geen van bovenstaande kunt veroorloven of niet over de ruimte beschikt, ga dan zoveel mogelijk naar de sportschool en vul uw trainingen thuis aan met lichaamsgewichtoefeningen waarmee u toch droge spieren kunt opbouwen en vet kunt verbranden.

Voedsel is niet je vijand: je eetgewoonten zijn ook van vitaal belang voor je algehele conditie; maar helaas zijn ze ook onderhevig aan rampen tijdens het winterseizoen, vooral rond de feestdagen. De oplossing: denk aan deze drie componenten van succes: 1) Portiegrootte; 2) Sla geen maaltijden over; 3) Trakteer uzelf ook af en toe. Te veel eten tijdens de feestdagen kan een nachtmerrie zijn, maar je kunt het vermijden door op te letten hoeveel je eet, in plaats van alleen maar te ‘grazen’. En als u geen maaltijden overslaat, zult u niet uitgehongerd zijn en de remmen verliezen tijdens de aankomende diners tijdens de feestdagen. Tot slot, wees niet bang om jezelf te trakteren (binnen redelijke grenzen). De hele nacht naar een goed gevulde ovenschaal staren zal je geen goed doen, en zal op een gegeven moment waarschijnlijk tot een grote schranspartij leiden. Dus geniet van een traktatie of twee; maar nogmaals, met mate.

Je hebt twee keuzes: opgeven of blijven vechten. Je weet zelf wat de juiste keuze is, maar ben je bereid om deze te maken? Denk maar eens aan hoe je je volgende lente zult voelen als je je armen in het zonlicht steekt, de warmte op je gezicht voelt en weet dat je fitter, gezonder (en hopelijk gelukkiger) bent dan je ooit bent geweest – allemaal omdat je was niet bereid om te stoppen toen zoveel anderen dat wel deden.