Is krachttraining of aerobe lichaamsbeweging effectiever om het risico op kanker te verminderen?

Lichamelijke beweging is een gevestigde methode om u te beschermen tegen problemen met hart en bloedvaten, overgewicht en diabetes. Daarnaast blijkt het ook uw risico op bepaalde soorten kanker te verminderen. Tot nu toe heeft de overgrote meerderheid van het onderzoek zich gericht op de algehele impact van lichaamsbeweging in het algemeen, maar nieuw onderzoek richt zich er op om te kijken welke specifieke vormen van lichaamsbeweging het meeste voordeel kunnen opleveren als het gaat om kankerpreventie.

Dit onderzoek evalueerde eerder onderzoek met betrekking tot fysieke activiteit en kanker, waarbij gegevens van meer dan een miljoen studiedeelnemers werden beoordeeld. Onderzoekers concludeerden dat krachttraining waardevoller is dan aerobe lichaamsbeweging om het risico op kanker te verminderen; maar dat wanneer de twee soorten activiteit werden gecombineerd, het beschermende effect werd gemaximaliseerd.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, bleek dat training met “hurken, roeien, planken en krachttraining” het risico op overlijden aan kanker met 14 procent verminderde; en dat wanneer dergelijke trainingen werden gecombineerd met aerobe activiteiten zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen, het risico op overlijden door kanker met het dubbele daalde: 28 procent!! Dit onderzoek liet zien dat lichaamsbeweging met name effectief was in het verminderen van het risico op borst-, maag-, endometrium-, nier- en blaas kanker.

Lukt het niet om van de bank af te komen en naar de sportschool, garage of buiten te gaan om te genieten van de diepgaande gezondheids- en welzijnsvoordelen van fysieke activiteit? Probeer jezelf te motiveren om toch weer in beweging te komen zodat je je niet alleen fitter en energieker zal voelen, er beter uit zal zien, maar ook je kans op ernstige en deels te voorkomen aandoeningen kan verminderen!! Waar wacht je nog op?