Succesvol goede voornemens opstellen en uitvoeren.

Aan het begin van dit jaar hebben velen, wellicht jij ook, weer goede voornemens opgesteld, om er binnen enkele weken, op blauwe maandag, er achter te komen dat deze doelen niet haalbaar zijn en ze alweer overboord hebben gegooid. Vaak hoor ik dan ook mensen dingen zeggen als: “Misschien is dit hèt gewoon”, of “Ik neem maar genoegen met wat ik heb.”

In dit artikel gaan we een aantal stappen langs om jou te helpen goede doelen te stellen en je jezelf daaraan te houden. We gebruiken hiervoor een artikel geschreven door Thony Robbins, welke we vertaald en in lichte mate bewerkt hebben:

Wat houdt het stellen van doelen in?

Het stellen van doelen zal er bij iedereen anders uitzien, afhankelijk van iemands inkomen, levensstijl, normen en waarden en definitie van succes. Jouw doelen zijn uniek voor jou en hoeven er niet uit te zien als die van iemand anders.

De klassieke definitie van het stellen van doelen komt neer op het proces van het identificeren van iets dat je wilt bereiken en het vaststellen van meetbare doelstellingen en tijdschema’s om u te helpen dit te bereiken. Het stellen van doelen kan je op elk gebied van je leven helpen, van het bereiken van financiële vrijheid tot het aannemen van een gezond dieet of een betere gezondheid. Wanneer je leert hoe je doelen kunt stellen op een gebied van je leven, wordt het gemakkelijker om ze op andere gebieden te stellen.

Waarom is het stellen van doelen zo belangrijk?

Stel je voor dat je ouder bent en terugkijkt op je leven… Wat is de pijn van het niet bereiken van deze doelen? Wie doe je pijn als je deze doelen niet bereikt? Alleen jezelf? je partner? je kinderen of familieleden? een vreemdeling in nood die je bij kan staan?

Het stellen van doelen is een belangrijk onderdeel voor succes. Of het nu gaat om het vergroten van je intelligentie, het leren van een nieuwe vaardigheid of het nieuw leven inblazen van een relatie, door doelen te stellen kunnen we onze toekomst creëren. Het helpt ons ook groeien en uitbreiden, en dwingt ons om te veranderen op manieren die we ons nooit hadden voorgesteld.

Door effectief doelen te stellen, kunt u uw voortgang meten, uitstelgedrag overwinnen en uw dromen visualiseren. Als je niet weet wat je wilt bereiken, kun je geen plan maken om daar te komen. Het stellen van doelen is het voertuig dat u naar uw gewenste bestemming zal brengen.

Het stellen van doelen houdt je ook verantwoordelijk. Of je nu leert hoe je doelen kunt stellen op het werk of in je persoonlijke leven, door anderen over je doelen te vertellen, is de kans groter dat je de patronen vaststelt die ze zullen bereiken.

Hoe stel je doelen op?

Wat betekent doelen stellen voor jou? Als je jezelf doelen stelt, zie je ze dan meestal binnen de kortst mogelijke tijd in de achteruitkijkspiegel verdwijnen? We durven te wedden dat als je deze pagina leest, je jezelf meerdere doelen in je leven hebt gesteld. Heb je ze kunnen behalen? Welke doelen wel en waarom, en welke doelen niet? De kans is veel groter dat u tijd en energie steekt in iets dat u leuk vindt, dus uw doelen moeten dit weerspiegelen, dit betekent niet dat de weg naar het bereiken van het doel alleen maar leuk hoeft te zijn, soms moet je vieze handen maken om een schoon toilet te krijgen, zo wekt het ook met lange termijn doelen.

1. Begin met een sessie brainstormen.
Geef jezelf zes minuten om te brainstormen over een lijst van alles wat je de komende 20 jaar wilt bereiken, creëren, doen, hebben, geven en/of ervaren. Schrijf zo snel mogelijk zoveel items op in deze tijd. Gebruik de schommelstoeltest om op ideeën te komen: stel je voor dat je met pensioen bent en terugdenkt aan je leven vanuit je schommelstoel. Op welke verwezenlijkingen zult u het meest trots zijn? Waar ga je het meeste spijt van krijgen? Wat zou je altijd al eens gedaan willen hebben?

2. Creëer een tijdlijn.
Het stellen van deadlines is cruciaal voor het stellen van doelen. Lees je lijst nog eens door en schrijf in cijfers hoe lang je in jaren nodig hebt voor het bereiken van dit specifieke doel (1, 2, 3, 5, 10, 15, 20). Sommige doelen hebben een leven lang nodig om te bereiken, maar zorg ervoor dat je jezelf pusht naar zowel professionele als persoonlijke groei. Als je niet weet hoe lang een doel gaat duren, zoals het vinden van een gezonde relatie, schrijf dan op hoe lang je wilt dat het maximaal duurt. Onthoud wat Tony zegt: “Doelen zijn als magneten. Ze zullen de dingen aantrekken die ervoor zorgen dat ze uitkomen.

3. Verbind je korte termijn doelen aan je levensdoel.
Lees je lijst nog eens door. Kies uw top vier eenjarige doelen. Dit zijn doelen die je het belangrijkst en leukst vindt om te bereiken, omdat ze het meest verbonden zijn met je doel in het leven. Schrijf voor elk doel een alinea waarin je uitlegt waarom je dit doel binnen de komende 12 maanden zult bereiken. Dit is geen takenlijst. Dit is het creëren van een visie voor je leven. Als je een krachtige reden hebt “waarom”, zul je gemakkelijker het “hoe” ontdekken.

4. Maak je lange termijn doelen S.M.A.R.T.
Nu is het tijd om die grote doelen te nemen die 5, 10, 15, 20 of nog langer duren om te realiseren, zoals in wat voor huis je wilt gaan wonen, hoeveel kinderen je wilt hebben (uiteraard in samenspraak met je partner ;-)), wanneer je met pensioen wilt gaan, hoe je dan wilt leven, waar je dan wilt leven, hoe gezond je wilt zijn, etcetera… en deze op te splitsen in kleinere SMART-doelen. Dit betekent zijn je doelen Specific (specifiek)? Measurable (Meetbaar)? Achievable (haalbaar)? Realistic (realistisch)? Hebben ze een bepaald Timeframe (tijdsbestek)? Dit zijn de onderdelen van een SMART doel. Door je lange termijn doelen op deze manier op te splitsen, zet je een sterke intentie neer, waardoor ze concreter en gemakkelijker te bereiken zijn. Je zult ook beter in staat zijn om je voortgang bij te houden en je successen te vieren als je weer een stap gehaald hebt op weg naar je ultieme doel– twee sleutels tot het bereiken van doelen waar we het hierna over zullen hebben.

Ik heb mijn doelen opgesteld… ben ik nu klaar??Doelen stellen - Hoe doe je dat? | ICO.nl

Nu je jou doelen hebt opgesteld, komt het aan op een goede uitvoering. ‘Een doel zonder uitvoering is niks anders dan een wens’ is dan ook niet alleen een gezegde maar ook een belangrijke waarheid. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de opgestelde doelen ook echt succesvol ten einde brengt??

1. VISUALISEER JE DOELEN
Waar je focus naartoe gaat, stroomt je energie naartoe, dus het is van cruciaal belang om je te concentreren op je doelen. Visualisatie is een krachtige manier om dit te doen. Wanneer je je doelen dagelijks visualiseert, stem je je acties af op het bereiken van dit doel. Visualiseer hierbij zowel je lange termijn als je korte termijn doelen die je moet doorlopen om je lange termijn doel te kunnen halen. De meeste topatleten en succesvolle ondernemers, gebruiken visualisatie om te helpen bij het bereiken van hun korte en lange termijn doelen. Je kunt zelfs afbeeldingen van je doelen op de spiegel in je badkamer plakken of ze naast je computer aan de muur hangen in de vorm van een ‘vision board’. Als uw doelen betrekking hebben op gezond eten en afvallen, plak ze dan op de voorkant van uw koelkast of aan een keukenkastje.

2. HOUD JEZELF AANSPRAKELIJK
Zoek een vriend, familielid of een andere persoon die je vertrouwt en deel jouw lijst met doelen met hen. Je kunt de lijst ook delen met een mentor of levenscoach. Door jouw lijst te delen, krijg je meer verantwoordelijkheid en krijg je een partner die jou helpt om door frustraties of wegversperringen heen te komen. De juiste partner kan u helpen obstakels om te zetten in kansen en op koers te blijven.

3. VOLG JE VOORUITGANG
Zorg voor een vast schema om het stellen van zowel korte als lange termijn doelen te herzien. Dit helpt jou de voortgang bij te houden en te bepalen voor welke doelen je op schema ligt en welke niet en welke activiteiten jou helpen en welke jou belemmeren. Het is belangrijk om te weten wanneer je wijzigingen in je leven moet aanbrengen om op koers te blijven, of welke doelen je moet bijstellen omdat ze niet of te gemakkelijk haalbaar blijken te zijn. Zoals Tony zegt: “Blijf toegewijd aan je beslissingen, maar blijf flexibel in je aanpak.” Verlies je uiteindelijke doel niet uit het oog, maar onthoud dat het leven voor jou gebeurt, niet voor jou.

4. VIER JE SUCCESSEN
Het stellen van doelen hoeft geen saaie reeks taken te zijn om af te vinken. Wanneer u uw doelen plant, neem dan manieren op om uw successen te vieren. Als je werkt aan financiële vrijheid, reserveer dan een budget voor een lekker diner wanneer je een bepaald doel bereikt. Vier relatie-mijlpalen. Heb je die promotie? Deel het met de wereld en vier het met de mensen die je lief zijn! Het zal je helpen gefocust te blijven – terwijl je ook genieten kan van het moment.