tennis elleboog

Hoe chiropractie kan helpen bij een tennisarm

Hoe chiropractie kan helpen bij een tennisarm (tenniselleboog)

Zelfs als je nog nooit een voet op een tennisbaan hebt gezet kan het zijn dat je last van een tennisarm krijgt. Het ontstaat langs een van de spieren die de beweegbaarheid van de pols regelt en is een pijnlijke aandoening die weken of zelfs maanden kan aanhouden.

Voorheen kwam de tennisarm (tenniselleboog) voornamelijk voor bij tennissers, vandaar dan ook de term. Tegenwoordig wordt een tennissarm vaak veroorzaakt door herhaaldelijk terugkerende bewegingen met de pols, hand of vingers op werk.

Een tennisarm is te herkennen aan meerdere symptomen. Pijn ontstaat aan de buitenkant van de elleboog, een klein eindje onder het voelbare botje.

Er kan ook pijn ontstaan wanneer je probeert je hand en vingers helemaal uit te strekken totdat het niet verder wil. Extreme zwakte in de pols is een ander symptoom.

Ze zeggen dat ik een tennisarm heb. Wat nu?

De diagnose tennisarm is vaak vrij gemakkelijk te stellen, wanneer je pijn in de zijkant vn je onderarm/elleboog ervaart wanneer je je pols achterover buigt met weerstand heb je een grote kans dat je last hebt van een tennisarm.

De passieve aanpak zoals rust nemen, koelen met ijs en een brace dragen zijn cruciale onderdelen om de tennisarm te helpen herstellen. Neem maatregelen om de bewegingen die pijn veroorzaken te minimaliseren. Regelmatig koelen helpt om pijn en ontsteking te verminderen.

Door je arm in een brace te doen ondersteun en stabiliseer je de arm om genezing te bevorderen. Deze oplossingen helpen goed bij het behandelen van de aandoening, vooral in het begin.

Actieve oplossingen bestaan uit stretchen en oefeningen om je arm sterker te maken. Heb je last van een tennisarm (tenniselleboog)? Begin met oefeningen zodra de pijn het toelaat.

Wanneer je rondloopt met een tennisarm kan het zijn dat je gebruik maakt van verscheidene medicijnen om de pijn en zwelling te verminderen. Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn en steroïdeninjecties worden veel gebruikt om de klacht te behandelen. Uiteraard is dit alleen symptoom behandeling, waardoor het probleem vaak terugkeert wanneer de pijnstiller is uitgewerkt. Het nadeel van deze aanpak is dat men vaak ongemerkt over de grens gaat, waardoor je de blessure ongemerkt verergert.

Alternatieve oplossingen, zoals massage therapie en dry needling kunnen ook helpen bij een tennisarm, deze behandelmethoden zijn de laatste jaren in populariteit gestegen omdat ze effectief bleken. Massagetherapie en acupunctuur richten zich vooral op de verkrampte spieren rondom de elleboog en helpen deze ontspannen

Een andere aanpak die uitkomst biedt bij het verhelpen van een tennisarm is chiropractische zorg. Wanneer de wervelkolom uit balans staat, veroorzaakt dit abnormale zenuwcommunicatie naar het lichaam, waardoor onder andere een tennisarm kan ontstaan. Chiropractische zorg bestaat uit het corrigeren van de wervelkolom, waardoor het zenuwstelsel beter kan communiceren met het lichaam, zodat herstel weer mogelijk is. Daarnaast kan het zijn dat de chiropractor er voor kiest om de elleboog te corrigeren zodat eventuele abnormale mechanica van het elleboog gewricht genormaliseerd kan worden.

Bij een klein deel van de gevallen is de enige oplossing om de tennisarm te herstellen een operatie. Dit wordt gezien als allerlaatste redmiddel wanneer alle andere behandelmethoden hebben gefaald.

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je er last van krijgt. Zorg dat je stretcht voordat je begint met sporten, doe regelmatig spierversterkende oefeningen, zorg voor een goede houding tijdens het werk wissel je activiteiten tussen beide armen, gebruik het juiste materiaal bij fysieke inspanning en zorg ervoor dat je je armen niet te veel belast (dat geldt overigens voor je hele lichaam!).

Wanneer je een tennisarm hebt is het essentieel dat je weet welke behandelopties er zijn. Soms kan je herstel versnellen door meerdere behandelmethoden te combineren. Chiropractie zou in ieder geval onderdeel moeten zijn van het herstelproces, het helpt de pijn te verlichten en bied een niet-medicinale aanpak om het lichaam als geheel te behandelen.