Waarom Chiropractie de beste keuze is bij hoofdpijn en migraine.

Hoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn zijn veel voorkomende symptoom dat door een groot aantal Nederlanders wordt ervaren. Tijdens hun hele leven krijgen 96% van  de Nederlanders op enig moment last van hoofdpijn, 78% van spanningshoofdpijn, 16% van migraine en 0,1% last van clusterhoofdpijn. Waarbij een deel van de mensen één vorm van hoofdpijn ervaart, en een ander deel meerdere vormen van hoofdpijn tegelijkertijd of afwisselend van elkaar.

Chiropractoren weten dat een groot deel van deze vormen van hoofdpijn afkomstig zijn van subluxaties (een combinatie van abnormale gewrichts-, zenuw- en spier functie van de wervelkolom en omliggende structuren) in nek. Hoe vaak hoofdpijn ook aanwezig is, deze moet niet als ‘normaal’ worden beschouwd. Hoofdpijn is een symptoom van een probleem en de overgrote meerderheid van deze problemen ontstaat door druk op de zenuwen, spanning op de spieren of druk op de gewrichten in de nek.

De nek bestaat uit 7 wervels die medisch gelabeld zijn van C1 tot en met C7. De zenuwen die door de bovenste helft van je nek lopen, voorzien je hersenen, intracraniële bloedvaten, ogen, traanklier, nek- en gezichtsspieren, parotisklier, hypofyse, hoofdhuid, sinussen, gehoor en meer. Terwijl de zenuwen in de onderste helft van je nek je nek- en schouderspieren, ellebogen, armen, slokdarm, handen, polsen, amandelen, schildklier en zelfs sommige facetten van je hart, longen en borst voeden. Wanneer er druk op een van deze zenuwen staat, is hoofdpijn slechts een van de symptomen die u kunt ervaren. Daarnaast kan spanning in de spieren van de nek en irritatie van de gewrichten in de nek, uitstralingsklachten naar het hoofd veroorzaken.

Subluxaties in de nek zijn een van de grootste veroorzakers van hoofdpijn en migraine.

Wanneer de nekwervels niet goed bewegen, veroorzaken ze irritatie van de corresponderende zenuwen, gewrichten en spieren – en dat is dan ook de nummer 1 oorzaak van hoofdpijn.

Het is belangrijk te onthouden dat slechts 10% van uw zenuwstelsel zich bezig houdt met de detectie van pijn, dit betekent dat uw wervels mogelijk een tijdje niet goed functioneren voordat u hoofdpijn krijgt. Als je de subluxaties ongecorrigeerd laat, zal de hoofdpijn aanhouden en kun je ook andere problemen gaan ervaren.

Hoe ontstaan subluxaties?

Er zijn 3 stressoren die subluxaties kunnen veroorzaken: fysieke, emotionele en/of chemische stress. Soms is het een combinatie van alle 3 de stressoren die tot je hoofdpijn kunnen leiden.

Voorbeelden van fysieke stress:

 • Slechte houding bij staan ​​of zitten
 • Slapen met je nek in de verkeerde positie
 • Sms’en of handheld videogames spelen,
 • Verkeerde houding bij lezen/hobby’s
 • (Auto-) Ongevallen
 • Geboorte

Voorbeelden van emotionele en mentale stress:

 • Werk gerelateerde stress
 • Financiële stress
 • Relatie- of familiestress
 • Gezondheidsstress
 • Zich zorgen maken
 • Gebrek aan zelfrespect/waarde
 • Slecht slapen of rusten
 • Focussen op negatieve dingen

Voorbeelden van chemische stress:

 • Niet genoeg water drinken
 • Zwaar bewerkte voedingsmiddelen, suikers, frisdrank, e-nummers en smaakversterkers
 • Voorgeschreven en niet voorgeschreven medicijnen
 • Tekort aan gezonde vitaminen/mineralen/oliën
 • Slechte luchtkwaliteit

Chiropractische zorg is een veilige behandeling voor hoofdpijn en migraine.

Wereldwijd wordt chiropractische zorg gezien als veilige zorg, dit is ook te zien aan de verzekeringspremie die chiropractoren betalen, die is veel lager dan die van artsen en andere zorgverleners, je zal begrijpen dat verzekeraars deze priemies niet uit hun duim zuigen…

Zoals eerder in dit artikel vermeld, is het hebben van klachten als hoofdpijn en migraine geen normaal onderdeel van het leven. Als u de oorzaak van uw hoofdpijn of migraine niet vindt en corrigeert, zullen ze zich steeds verder ontwikkelen. Het is aangetoond dat chiropractische correcties een significant positief effect hebben op de frequentie en intensiteit van hoofdpijn en migraine klachten. Veel van onze cliënten kunnen, nadat ze met chiropractische zorg zijn begonnen, zelfs stoppen met het nemen van medicijnen tegen hoofdpijn. Dit bespaart hun maag en lever van bijwerkingen, welke veroorzaakt worden door de medicatie die ze gebruikten.

In onze praktijk helpen we dagelijks met succes mensen met hoofdpijn en migraine, en dat zonder gebruik te maken van medicijnen of operaties. Onze eerste stap zal zijn om de oorzaak van uw pijn te identificeren door middel van een grondige intake, een uitgebreid lichamelijk onderzoek, röntgenbeelden van de wervelkolom (indien nodig), een houdingsanalyse en zenuwfunctiescan. Deze helpen ons om uw subluxaties op te sporen. Na het opstellen van het zorgplan wordt deze met u besproken en kunnen we beginnen te werken aan het corrigeren van de subluxaties (de onderliggende oorzaak).

Tijdens chiropractische zorg zal uw chiropractor correcties uitvoeren aan de wervelkolom om de zenuwcommunicatie, gewricht- en spierfunctie te helpen verbeteren, zodat uw zenuwstelsel weer normaal kan functioneren en het lichaam op natuurlijke manier kan herstellen. Uiteraard hebben we hiervoor verschillende technieken, aangezien iedereen anders is!! Bovendien kunnen veranderingen in uw levensstijl, zoals lichaamsbeweging, stressreductie en een beter voedingspatroon, een positief effect hebben op hoofdpijn en migraine aanvallen.

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.

Referenties:

https://www.henw.org/artikelen/hoofdpijn#:~:text=Hoofdpijn%20komt%20vaak%20voor.,%25%2C%20van%20migraine%2016%25.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161475400900733

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK66477/