Waarom het dragen van een goede backpack belangrijk is voor je kind of tiener.

Bijna elk kind en elke tiener gebruikt een rugzak om zijn of haar boeken, gymkleren en lunch mee naar school te nemen. In de loop der jaren is men zich gaan afvragen of een te zware of verkeerd gedragen rugzak tot nek-, rug- en/of schouderklachten of houdingsproblemen kan leiden.

Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen hoe rugzakken gewicht verdelen en hoe rugzakken door kinderen worden gedragen. Dit kan namelijk helpen bij het identificeren van de oorzaken van nek-, rug- en/of schouderklachten of houdingsproblemen, wat kan leiden tot een beter rugzakontwerp en meer veiligheid en comfort voor je kind of tiener.

In een recent onderzoek droegen 10 kinderen rugzakken die tot 0%, 10%, 20% of 30% van hun lichaamsgewicht waren geladen gedurende 30 seconden om de hoeveelheid druk onder de schouderbanden van de rugzak te bepalen. Tijdens het dragen van de rugzakken rapporteerden de kinderen ook of ze pijn voelden en zo ja, hoe hevig de pijn was.

De druk onder de schouderbanden nam logischerwijs “aanzienlijk toe” wanneer de rugzak werd belast met 10% van het lichaamsgewicht van het kind of meer. Toename van de druk op de schouders werd ook geassocieerd met een toename van pijnklachten.

Op de lange termijn merkten de auteurs op dat ongelijke rugzakbelastingen de kromming van de ruggengraat van een kind kunnen veranderen en houding gerelateerde problemen zoals nek-, rug- en/of schouderklachten kunnen veroorzaken.

Op basis van de resultaten van het onderzoek hebben we hier een aantal aanbevelingen voor je:

  • Plaats de rugzak zo dicht mogelijk tegen de rug aan een gevoerde rugzijde maakt het dragen van de rugzak comfortabeler.
  • Koop een rugzak met brede gevoerde banden en draag deze over beide schouders.
  • Neem alleen mee wat je die dag nodig hebt (pak dus zo licht mogelijk).
  • Probeer de rugzak zo kort mogelijk op je schouders te dragen, ben je dus op de fiets, doe hem dan zo snel mogelijk op je bagagedrager of in je mand.

Bij Chiropractie4Life vinden wij het belangrijk om ouders en kinderen te adviseren over het belang van correct gebruik van de rugzak. Heb je hier vragen over, stel deze dan gerust tijdens je volgende bezoek.

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.

Referenties:

Macias BR, Murthy G, Chambers H, et al. High contact pressure beneath backpack straps of children contributes to pain. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, December 2005;159:1186-1187.