Waarom plantaardige voeding goed voor je hersenen is.
Onderzoek blijft de gezondheidsvoordelen van een voedingspatroon met daarin veel plantaardige voeding bevestigen, met name in termen van de gezondheid van het hart. Dat komt omdat plantaardig voedsel in vergelijking met dierlijk voedsel over het algemeen een laag cholesterolgehalte en verzadigd vet heeft.
Daarnaast bestaat er het voordeel van micronutriënten, aangezien plantaardig voedsel boordevol zit met vitamines en mineralen die het menselijk lichaam op talloze niveaus ten goede komen, waardoor het risico om ziek te worden, waaronder een verminderde weerstand, verlaagd energieniveau, verminderde mentale gezondheid en zelfs het risico op verschillende vormen van kanker, wordt verminderd.
Je hersenen profiteren ook van plantaardig voedsel in je voedingspatroon, vooral als je ouder wordt. Recent onderzoek laat zien dat een voedingspatroon dat rijk is aan plantaardig voedsel het risico op vergeetachtigheid, het begripsvermogen en dementie aanzienlijk vermindert.
Dit 12-jarige onderzoek volgde 842 senioren (ouder dan 65 jaar), analyseerde het voedingspatroon van de deelnemers en correleerde dit met hun cognitieve gezondheid. Alle senioren waren aan het begin van het onderzoek vrij van cognitieve beperkingen.
De resultaten, gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research, worden door de onderzoekers als volgt samengevat: “Voedselgerelateerde en van microbiota afgeleide voedingsstoffen kunnen een belangrijke rol spelen in het tegengaan cognitieve achteruitgang. Onze resultaten ondersteunen een beschermend verband tussen de consumptie van polyfenolrijke voedingsmiddelen (zoals: fruit en groenten, cacao, koffie, paddenstoelen en rode wijn), terwijl andere voedselcomponenten die verband houden met ongezonde voedingscomponenten (zoals alcohol, kunstmatige zoet- en smaakstoffen) schadelijke effecten kunnen hebben op de cognitie. ”
Cognitieve achteruitgang is geen lachertje; immers, naarmate we ouder worden, wordt het gezond houden en functioneren van ons lichaam en onze hersenen onze grootste prioriteit.
Stel je voor dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen – en het vermijden van bepaalde andere voedingsmiddelen – je hier al een heel eind mee op weg kunnen helpen?