Wat iedereen moet weten over zittend werken

Wat iedereen moet weten over zittend werken

Het is algemeen bekend dat oefeningen goed voor je zijn. Er zijn veel artikelen en boeken geschreven en onderzoeken gedaan over het onderwerp ”lichamelijke fitheid”. Maar de laatste tijd wordt er gediscussieerd over of die vijf kilometer hardlopen of die ene spinning les wel genoeg zijn. Breekt onze werkomgeving alle opbouwende energie, die we steken in gezond blijven, weer af?

Kort samengevat; JA. Het menselijk lichaam is niet gebouwd om langere tijd stil te zitten. Onze 21e-eeuwse werkplek; werken achter een bureau, typen achter de computer en oneindige video conferenties; keert zich helaas tegen ons.

Er kan schade ontstaan aan iemands lichaam ten gevolge van zittend werk.

Per dag vele uren achtereen zitten eist zijn tol van een rug.

Vele uren per dag zitten achter een bureau zorgt ervoor dat werknemers lange periodes in één houding moeten blijven. Dit is een enorme stress voor hun rug. Met de tijd kunnen pijnlijke rugproblemen ontstaan en deze kunnen, wanneer onbehandeld, steeds erger worden.

Zitten eist ook zijn tol van onze taille.

Obesitas is nog nooit zo’n groot probleem geweest, en tenminste één belangrijk deel van de oorzaak is onze zittende levensstijl. Langere periodes achtereen zitten (8 uur of meer per dag) brengt onze stofwisseling omlaag, dit leidt tot het minder verbranden van calorieën. De tijd die wij achter ons bureau doorbrengen kan leiden tot het opstapelen van de kilo’s.

Zitten kan de kans op het ontwikkelen van een levensbedreigende ziekte verhogen.

Onderzoeken tonen aan dat individuen met zittend werk meer gezondheidsproblemen hebben dan hun actieve tegenhangers. Hart- en vaatziekten en diabetes Type 2 zijn voorbeelden van gezondheidskwesties die vaker naar voren komen bij mensen die regelmatig het grootste deel van de dag zittend doorbrengen.

Zitten kan voortijdig overlijden tot gevolg hebben.

Dit klinkt dramatisch, maar het is helaas wel de waarheid. Zoals we hierboven al aangaven, langere periodes zitten geeft je een groter risico op ziektes waar je uiteindelijk aan kunt overlijden. Een onderzoek, gepubliceerd in the Archives of Internal Medicine kwam erachter dat mensen die meer dan 11 uur per dag zitten 40% meer risico hebben om binnen drie jaar te overlijden, ongeacht de oorzaak, ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zaten.

Dus, wat zou een zittende kantoormedewerker moeten doen om de gezondheid te verbeteren en het risico wat dagelijks vele uren achterelkaar zitten met zich meebrengt te verminderen?

  • Sta op! Plan gedurende de dag korte pauzes in om op te staan en rond te lopen. Als je niet kunt onthouden dat te doen, zet dan een herinnering in je telefoon of agenda. Zelfs een paar minuten rondlopen per uur kan helpen het lang stilzitten te balanceren
  • Leer hoe je goed moet zitten Als je toch moet zitten zorg er dan voor dat de stoel waar je op zit niet meer schade veroorzaakt. Kies voor een stoel die in hoogte verstelbaar is. De zitting moet je onderlichaam ondersteunen en de rugleuning moet de ronding van je rug volgen. Nog beter zijn stoelen die ook de lendenen ondersteunen.
  • Ga bij de chiropractor langs. Rugproblemen die ontstaan door werken aan een bureau verdwijnen niet zomaar, en kunnen met de tijd erger worden. Maak een afsprak bij een chiropractor, laat het onderzoeken en probeer het probleem te corrigeren.
  • Investeer bijvoorbeeld in een staand bureau. Het is een groeiende trend om zittend werk om te toveren in staand werk. Hogere bureaus zorgen er voor dat je langer blijft staan wat zorgt voor meer gezondheidsvoordelen op de lange termijn

Een goede gezondheid is iets wat je moet beschermen. Door de risico’s van zittend werk te begrijpen kunnen we proactief werken aan het bevorderen van activiteit en individuele fitheid.

Wanneer je zelf of iemand die je kent die meer inzicht nodig heeft in hoe chiropractie je kan helpen bij een gezondere levensstijl, bel ons dan. We helpen je graag!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.