Wat is de juiste keuze bij rugpijn, een injectie of…?

Uw huisarts heeft een steroïde-injectie voor ischias voorgeschreven, of vertelt dat u een hernia en slijtage heeft en dat de injectie met steroïden zal helpen bij de pijn en de ontsteking. Hoe reageer je? Wat laat het huidige onderzoek zien? Laten we de risico’s en voordelen van steroïde spinale injecties onderzoeken, te beginnen met de risico’s.

Een case-control studie beoordeelde de effecten van lumbale epidurale steroïde-injecties op het risico op een daaropvolgende wervellichaambreuk. Deze studie is gepubliceerd in de Journal of Bone & Joint Surgery, een vooraanstaand tijdschrift voor orthopedisten.1 Het onderzoeksteam selecteerde willekeurig 3.000 patiënten die waren blootgesteld aan injectie met steroïden en een gematchte cohort van 3.000 patiënten die niet waren blootgesteld. Er waren geen verschillen tussen de geïnjecteerde en niet-geïnjecteerde groepen met betrekking tot leeftijd, geslacht, ras, hyperthyreoïdie of gebruik van orale steroïden. De onderzoekers beoordeelden de incidentie van wervellichaamfracturen in elke groep.

Elke injectie met steroïden verhoogt het risico op breuken met 21 procent. Dit is de eerste wetenschappelijk rigoureuze poging om het fractuurrisico te kwantificeren dat gepaard gaat met injecties met spinale steroïden. Maar het is niet de eerste studie die dit probleem onderzoekt.

Een andere studie onderzocht postmenopauzale vrouwen en toonde verminderde botdichtheid in de heup na een enkele lumbale injectie met steroïden.2 Meerdere onderzoeksteams waarschuwen nu tegen het gebruik van deze injecties bij vrouwen en personen met ondergewicht.

Talrijke andere bijwerkingen zijn verbonden aan injecties met steroïden. Hoewel de overgrote meerderheid van tijdelijke aard is, kunnen er ook ernstige complicaties optreden, waaronder zenuwbeschadiging, verlamming, beroertes en overlijden.3

Infectie is een ander mogelijk risico dat niet mag worden genegeerd. Een aantal jaren geleden kostte een uitbraak van schimmelmeningitis door besmette steroïden 64 mensen het leven en werden 751 anderen ernstig ziek.

Geen aantoonbare voordelen

Tijdens een meta-analyse om de werkzaamheid van epidurale injecties met corticosteroïden te onderzoeken in vergelijking met placebo-injecties bij het verminderen van pijn in de benen (primaire uitkomst) en invaliditeit bij patiënten met ischias,4 werden 25 klinische onderzoeken gebruikt die gegevens leverden van in totaal 2.470 ischiaspatiënten.

De onderzoekers ontdekten dat hoewel epidurale steroïde-injecties effectiever zijn dan placebo-injecties bij het verminderen van pijn in de benen onmiddellijk na injectie (bijvoorbeeld de eerste twee weken), het effect snel vervaagt. Epidurale steroïde-injecties waren op geen enkel moment na twee weken beter dan placebo-injecties voor pijn in de benen. Bovendien waren epidurale steroïde-injecties op geen enkel moment effectief in het verminderen van rugpijn of het verbeteren van invaliditeit.

Meerdere medische onderzoeksteams die vergelijkbare onderzoeken uitvoeren, zijn het eens met deze bevindingen.5-6 Ze hebben geconcludeerd dat er geen bewijs is om het gebruik van injecties voor de behandeling van lage rugpijn, spinale stenose of ischias te ondersteunen. Hoewel sommige patiënten een paar weken pijnverlichting zullen ervaren, houdt het voordeel niet aan. Op basis van meerdere gerandomiseerde onderzoeken zijn steroïde-injecties op lange termijn niet beter dan placebo-injecties met een zoutoplossing.

Wat dan wel??

In het geval van injecties met spinale steroïden is het risico op schade aanzienlijk en zijn de voordelen uiterst beperkt (14 dagen). Gelukkig zijn er een natuurlijke en niet invasieve methodes om mensen van hun rug en uitstralingsklachten af te helpen, waaronder chiropractie. Onderzoek door een aantal Nederlandse chiropractoren, laat zien dat chiropractie een effectieve manier is om rugpijn en uitstralingsklachten te verhelpen maar dan zonder negatieve bijwerkingen7.

Referenties:

  1. Mandel S, Schilling J, Peterson E, et al. A retrospective analysis of vertebral body fractures following epidural steroid injections. J Bone Joint Surg(U.S.), 2013;95:961-4.
  2. Al-Shoha A, Rao DS, Schilling J, et al. Effect of epidural steroid injection on bone mineral density and markers of bone turnover in postmenopausal women. Spine, 2012;37:E1567-71.
  3. Abbasi A, Malhotra G, Malanga G, et al. Complications of interlaminar cervical epidural steroid injections: a review of the literature. Spine, 2007;32:2144-51.
  4. Oliveira CB, Maher CG, Ferreira ML, et al. Epidural corticosteroid injections for sciatica: an abridged Cochrane systematic review and meta-analysis. Spine, 2020;45:E1405-E1415.
  5. Chou R, Hashimoto R, Friedly J, et al. Epidural corticosteroid injections for radiculopathy and spinal stenosis: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med, 2015;163:373-81.
  6. Pinto RZ, Maher CG, Ferreira ML, et al. Epidural corticosteroid injections in the management of sciatica: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med, 2012;157:865-77.
  7. De Zoete A., Rubinstein S., de Boer M., Buffart L., van Tulder M., The Effect of Spinal Manipulative Therapy on Pain Relief and Function in Patients with Chronic Low Back Pain: An Individual Participant Data Meta-analysis. Physiotherapy 2021;112:121-134.