Wat je houding zegt over jouw gezondheid

Misschien heb je het volgende gezegde wel eens gehoord: “De ogen zijn het venster naar de ziel.” In de wereld van chiropractie hebben we een ander gezegde: “De ruggengraat is het venster naar een goede gezondheid.” Misschien vraag je jezelf af: Hoe kan de toestand van mijn wervelkolom zoveel invloed hebben op mijn algehele gezondheid? Jouw wervelkolom is de centrale steunpilaar van jouw lichaam met als belangrijkste rol om je hersenstam, ruggenmerg en uittredende zenuwen te beschermen, terwijl het mobiliteit biedt voor alledaagse bewegingen.

Je kan de wervelkolom zien als de spanten van een huis dat alles bij elkaar houdt. Als de spanten verzakken of verbuigen, zullen veel problemen zich manifesteren. Het huis begint te scheuren, te verzakken en andere structurele problemen zullen ontstaan. Wanneer jouw wervelkolom abnormaal staat of functioneert, kan je pijntjes, blessures en andere gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Het goede nieuws is dat er een aantal problemen zijn die zo met het blote oog te ontdekken zijn waarbij chiropractie vaak goed kan helpen. Hierbij is slechts een beetje eenvoudige kennis over de anatomie, structuur en functie van de wervelkolom erg handig, vandaar dan ook dit artikel.

Je wervelkolom bestaat uit 24 wervels; 7 in de nek, 12 in de boven rug, 5 in de onderrug  en metNortheast Chiropractic – Dr. Tom Morison » Your Posture daaronder het staartbeen. Jouw hersenstam, ruggenmerg en uittredende zenuwen liggen iets achter het centrum van deze 24 beweegbare harde wervels die ze tegen letsel beschermen. Jouw wervelkolom heeft, van opzij gezien, drie natuurlijke krommingen waardoor deze veel sterker en veerkrachtiger is dan wanneer de wervelkolom recht ontworpen zou zijn.

Deze krommingen zijn echter anders dan de abnormale krommingen kenmerkend zijn voor een scoliose, welke zich door stress, genetica, trauma, houdingsproblemen en andere blessures kunnen ontwikkelen. Je herinnert je misschien dat je door jouw school arts werd gescreend op scoliose toen je je voorover boog en jouw tenen aanraakte.

Waar kan je op letten om  te kijken of je wervelkolom goed staat?

Voorwaartse draging van het hoofd en/of ronde schouders:

Dit is een veel voorkomende houding als gevolg van een zittende levensstijl. Uren achter elkaar achter een computer, tablet, of telefoon blijven hangen is een vaak voorkomende oorzaak van deze houding. Dit houdingspatroon verhoogt de belasting van de bovenrug en nek omdat het hoofd niet goed is gepositioneerd ten opzichte van de schouders. Vaak voorkomende gevolgen zijn hoofdpijn, schouder pijn, nekpijn en zelfs tintelingen en gevoelloosheid in de armen.

Ongelijke stand van de schouders:

Wanneer de ene schouder hoger dan de andere lijkt wijst op een onbalans in de spieren in de bovenrug of schouderpartij, of een kromming van de wervelkolom. Ga eens voor een spiegel staan ​​en je kunt gemakkelijk zien of deze asymmetrie aanwezig is. Soms lijkt ook de ene mouw langer dan de andere wanneer je een overhemd draagt. Deze asymmetrische houding veroorzaakt vaak schouderblessures, hoofdpijn, nekpijn, elleboogblessures of zelfs carpaal tunnel syndroom (tintelingen in de handen).

Ongelijke stand van de heupen:

Heupen die niet waterpas staan, zijn als de fundering van een huis dat niet waterpas is. Je begint compensaties te ontwikkelen verderop in de wervelkolom om goed in balans te kunnen blijven tijdens je dagelijkse bezigheden. Men ontwikkelt vaak abnormale zijwaartse krommingen in de wervelkolom, scheve schouders of een scheve stand van het hoofd. Je lichaam heeft één hoofddoel, namelijk het handhaven van symmetrie en balans, en het zal het doen op elke manier die nodig is. Tekenen van ongebalanceerde heupen kunnen zich uiten in abnormale slijtage van schoenen, ongelijke broekspijpen, niet lang kunnen staan of slenteren en vaak terugkerende heup, knie of enkel blessures.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat een abnormale houding (met name van opzij gezien) niet alleen een effect heeft op de belasting van het spierskeletale systeem, maar dat dit ook over slaat naar het organische systeem en dat chiropractische zorg in combinatie met houdingscorrectie kan bijdragen aan het oplossen van verschillende organische problemen.

Heb je aan de hand van bovenstaande punten gezien of er bij jouw of een van je gezinsleden een houdingsprobleem is? Onthoud dan goed dat we dagelijks we in onze praktijk zien dat onze cliënten hun houding verbeteren door de combinatie van chiropractische correcties in combinatie met houdingsoefeningen. Een afspraak voor een eerste consult is dan ook zeker geen overbodige luxe!

Ken je iemand die wat aan dit artikel kan hebben? Voel je dan vrij dit artikel met hen te delen!