Wat Kan Chiropractie Doen Voor Mensen Met Artritis

Wat Kan Chiropractie Doen Voor Mensen Met Artritis

Hoewel chiropractie zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid komt het toch steeds meer voor dat mensen de chiropractor bezoeken om zich van allerlei uiteenlopende klachten af te laten helpen. Chiropractische correcties kunnen veel voordelen opleveren voor patiënten met diverse klachten, bijvoorbeeld artritis. In dit artikel zullen we bekijken hoe chiropractie mensen met artritis kan helpen en geven we tips hoe je de pijn die deze aandoening met zich meebrengt kunt verlichten.

Wat doet een chiropractor

Een Doctor of Chiropractic, (DC) beter bekend als chiropractor, is een zorgspecialist die zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid in plaats van het genezen van een aandoening. De specialiteit van een chiropractor is het corrigeren van de wervelkolom om subluxaties, een abnormale stand en of functie van een wervel die de normale zenuwfunctie verstoort, op te lossen.

Regelmatige bezoeken aan een chiropractor zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar kunnen ook helpen om rugklachten of andere symptomen te verlichten die ontstaan door subluxaties in de wervelkolom. Ook kan de chiropractor patiënten adviezen geven in het doen van de juiste oefeningen en aanpassingen in voeding om zo pijn en ontstekingen onder controle te houden. Veel verzekeringen vergoeden in hun aanvullende pakketten bezoeken aan de chiropractor, in ieder geval gedeeltelijk.

Wat is artritis?

Simpel gezegd is artritis een ontsteking van de gewrichten wat kan resulteren in pijnlijke gewrichten, stijfheid en beperkte bewegingsmogelijkheden. Er zijn wel 200 verschillende varianten van deze aandoening. Over het algemeen wordt het geassocieerd met ouderdom, maar het kan ook bij jonge mensen overkomen. Artritis kan bijna overal in het lichaam voorkomen en het heeft overal een andere oorzaak en naam. In sommige gevallen kan het zelfs schade aanrichten in weefsel en spieren, zoals het hart en de longen.

Osteoartritis, is de meest voorkomende vorm. Dit ontstaat door herhaalde (over) belasting van het gewricht en komt het meest voor bij ouderen.

Andere veel voorkomende vormen van artritis zijn:

  • Reumatoïde artritis, de tweede meest voorkomende vorm. Hierbij valt het eigen immuunsysteem de gewrichten aan.
  • Artritis psoriatica, ook een vorm van auto-immune artritis. Dit veroorzaakt zowel huid- als gewrichtsproblemen
  • De ziekte van Bechterew, ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom en het bekken.
  • Septische artritis, vorm van gewrichtsontsteking die ontstaat door een virus of bacterie

Chiropractie en artritis

De meest gangbare behandeling van artritis is met medicatie, dit onderdrukt de ontsteking en zwelling en vermindert de pijn. Echter kunnen chiropractoren veel doen om de artritis onder controle te houden. Medicatie verlicht de klachten, maar lange termijngebruik brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarbij moet je denken aan hart- en vaatziekten, maagproblemen en interne bloedingen.

Door regelmatig een chiropractor te bezoeken kan je minder afhankelijk worden van medicatie door de pijn en symptomen ook op een natuurlijke manier te verminderen. Een chiropractor kan bijvoorbeeld:

  • Zorgen dat je wervelkolom optimaal functioneert waardoor je je makkelijker kunt bewegen
  • Bijdragen aan afname van circulerende ontstekingsbevorderende stresshormonen
  • Je kracht en spierspanning helpen verbeteren
  • Helpen om een juist voedingspatroon op te stellen om de ontstekingen op een natuurlijke manier te verminderen

Daarnaast kan een chiropractor oefeningen adviseren die bevorderlijk zijn voor het herstel. Volgens de American Chiropractic Association is dat een vitaal onderdeel van het onder controle houden van de symptomen van artritis

Voel je goed met chiropractie

Begrijp wel dat een chiropractor de artritis niet kan genezen, sowieso is het belangrijk je te realiseren dat een chiropractor niet geneest, maar de cliënt weer in staat stelt zichzelf te genezen. Je chiropractor kan je dus helpen de functie van je wervelkolom en zenuwstelsel te optimaliseren, waardoor de gewrichten beter belast worden, er minder stress en ontstekingsbevorderende hormonen in je bloed aanwezig zijn, waardoor belasting normaliseert, ontstekingen verminderen en de voortgang af wordt geremd.

Het resultaat

Met een ontstekingsziekte zoals artritis, is chiropractie een mooi en effectief natuurlijk alternatief. Als toevoeging aan de behandelingen zullen een gezond voedingspatroon (met veel groenten en Omega-3 vetzuren en weinig suikers, dierlijke eiwitten en onnatuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen) en een actief bewegingsplan helpen om je in de juiste richting te sturen voor het beste resultaat.

Als je zelf, of iemand die je kent, artritis heeft, aarzel dan niet om ons te bellen. We willen graag helpen op alle manieren die we kunnen

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.