Werkt honing bij hooikoorts
Werkt honing tegen hooikoorts?
Elk voorjaar zorgen de pollen van bomen en grassen bij veel mensen voor hooikoorts klachten. Er zijn aanwijzingen dat honing de klachten kan verminderen.
In een Fins onderzoek kregen mensen met een allergie voor berken pollen enkele maanden voorafgaand aan het pollenseizoen, honing verrijkt met berken pollen (ofwel honing van honingbijen uit een buurt waar er berkenbomen stonden). De hooikoortsklachten en het medicijngebruik van deze groep mensen werd vergeleken met die van gebruikers van gewone honing en van een controlegroep die geen honing gebruikte, maar eveneens een allergie voor berken pollen hadden.
Gedurende het hooikoortsseizoen hadden de gebruikers van berkenpollenhoning en van de gewone honing duidelijk minder hooikoortsklachten dan de controlegroep. De gebruikers van berkenpollenhoning hoefden het minst vaak allergiemedicijnen te gebruiken, maar ook de gebruikers van gewone honing hadden minder vaak hooikoortsmedicijnen nodig dan de controlegroep.
Bron: Saarinen K., Jantunen J. et al., Birch pollen honey for birch pollen allergy–a randomized controlled pilot study, Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(2):160-166
Waarom werkt honing tegen hooikoorts?
Honing is een natuurproduct en bevat van nature kleine hoeveelheden stuifmeel (pollen) van diverse bloemen, bomen en planten. Een bekende en bewezen werkzame methode om allergieklachten te verminderen is door het lichaam gedurende een lange tijd bloot te stellen aan eerst een kleine, maar steeds oplopende hoeveelheid van de stof waar men allergisch voor is (het allergeen). Deze methode wordt immunotherapie of desensibiliseren genoemd. Voor een aantal soorten allergieën zijn medicijnen verkrijgbaar die werkzaam zijn op basis van dit principe. De werkzaamheid van de honing die is gebruikt in het onderzoek is waarschijnlijk ook gebaseerd op het immunotherapie principe.
Welke honing werkt?
Er zijn veel mensen die zeggen baat te hebben bij een dagelijkse lepel honing ruim voor aanvang van het hooikoortsseizoen. Wanneer de werking van honing inderdaad gebaseerd is op het principe waarbij het afweersysteem langzaam gewend raakt aan een lage dosis allergeen, kan het beste gekozen worden voor een honingsoort waarbij de bijen juist veel gegeten hebben van de bloesem van de boom of plant waarvoor u allergisch bent. Kies bij voorkeur voor lokale honing. Dan weet u zeker dat de bijen ook in aanraking zijn geweest met de boom of plant waarvoor u allergisch bent, zelfs als u niet precies weet welke dat is. Gebruik honing in het geval van ernstige allergische klachten voorzichtig. Bij een te grote hoeveelheid kan het ook een allergische reactie veroorzaken.
Rauwe honing
Regelmatig wordt beweerd dat honing alleen werkzaam is wanneer gebruikt wordt gemaakt van rauwe honing. Rauwe honing is honing die koudgeslingerd uit de honingraat komt en daarna niet meer wordt verhit. Het verhittingsproces, met name bedoeld om het kristalliseren van honing tegen te gaan, heeft inderdaad invloed op de werkzaamheid van bepaalde enzymen in de honing, maar niet op de pollen die erin zitten. Voor de werkzaamheid van honing tegen hooikoorts maakt het dus niet uit of deze rauw is of niet.
Wat kan je hieruit leren?
Wil je dit jaar minder allergiemedicatie hoeven slikken? Ga dan op tijd op zoek naar een imker in de buurt waar je je honing vandaan haalt zodat je alvast wat weerstand op kan bouwen tegen de pollen uit je leefomgeving waar je allergisch voor bent voordat deze bomen en plantensoorten tot bloei komen.