Kijken je kinderen vaak naar Youtube, TikTok, Instagram of andere video platforms? Zijn ze geabonneerd op bepaalde kanalen? Dan heb je een goede kans dat hun (eet-) gedrag beïnvloed wordt door de eigenaars van die kanalen, ook wel influencers (beïnvloeders) genaamd. Influencers worden vaak gesponsord door bepaalde merken en kunnen, afhankelijk van het aantal volgers dat ze hebben, goud geld verdienen aan het aanprijzen van een product, waaronder dus ook eten of drinken!

Online influencers blijken net zo slecht te zijn als tv-commercials als het gaat om het promoten van ongezond eten; en nu zulke influencers steeds meer de aandacht trekken van kinderen, zelfs op jonge leeftijd, is dat een groot probleem. Nieuw onderzoek onthult de omvang van de uitdaging waarmee ouders nu worden geconfronteerd als het gaat om het aanleren van gezonde eetgewoonten aan hun kinderen.

Na analyse van meer dan 400 YouTube-video’s die vorig jaar werden gepost door de vijf meest bekeken kinder-influencers, ontdekten ze bijna de helft met eten of drinken reclame maakte, waarvan 90 procent voor ongezonde merkvoedselproducten, zoals fastfood. Deze influencers varieerden in leeftijd van 3 tot 14 jaar en hun video’s werden gezamenlijk meer dan 1 miljard – ja, lees dat nog eens, één miljard keer bekeken! Deze onderzoeksbevindingen werden gepubliceerd in Pediatrics, het primaire vakblad van de American Academy of Pediatrics.

Houd er dus rekening mee dat deze influencers in de overgrote meerderheid van de gevallen niet zomaar “toevallig” bepaald voedsel eten of bepaalde dranken drinken. Ze eten en drinken specifieke producten in ruil voor geld van de bedrijven die ze produceren. Het is gewoon de nieuwste manier om klanten aan te trekken en te behouden, allemaal onder het mom van de “online vrienden” van uw kind, die de neiging hebben om veel vertrouwen en loyaliteit onder hun kijkers te wekken. Als de influencer het doet, heb je een grote kans dat je kind het ook doet of wil doen. Als de influencer het ondersteunt, zal je kind het ondersteunen. En als de influencer het eet en drinkt …