Zelfs je tanden zullen je dankbaar zijn wanneer je gewicht verliest!

Wanneer mensen met gewichtsproblemen aan de voordelen van gewichtsverlies denken, denkt men vaak aan in termen van een mooier figuur, gezonder en zelfverzekerder, maar aan een verbeterde tandheelkundige gezondheid wordt vaak niet gedacht! Toch is het zo dat dit een voordeel kan zijn van afvallen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat overmatige ontsteking veroorzaakt door overgewicht de aanwezigheid van een bepaald type cel verhoogt (“myeloïde-afgeleide suppressorcellen”). Deze immuuncellen kunnen zich ontwikkelen tot een aantal celtypen, waarvan er één botweefsel afbreekt. Natuurlijk is botverlies een primair symptoom van tandvleesaandoeningen en kan het leiden tot tandverlies.

Dit onderzoek, dat gepubliceerd is in het Journal of Dental Research, onderzocht de studie ook hoe overgewicht, ontsteking en productie van deze cellen kan beïnvloeden. Met behulp van een diermodel voerden onderzoekers muizen twee dramatisch verschillende diëten gedurende 16 weken: een vetarm dieet (10 procent van de energie uit vet) of een vetrijk dieet (45 procent van de energie uit vet).

Het vetrijke dieet resulteerde in gewichtstoename, verhoogde ontsteking en een grotere productie van MDSC’s in het beenmerg en de milt in vergelijking met het vetarme dieet. Muizen die het vetrijke dieet kregen, ontwikkelden ook meer osteoclasten (de cellen die botweefsel afbreken) en verloren meer bot dat de tanden op hun plaats houdt.

Voor mensen met gewichtsproblemen, is het dus belangrijk om deel te nemen aan een programma met gezonde voeding en fysieke lichamelijke inspanning, dat is dus niet alleen belangrijk voor je figuur, gezondheid en zelfvertrouwen, maar dus ook voor je gebit!