Zware schooltas groot pijnpunt voor ontwikkelende wervelkolom.

Zware schooltas groot pijnpunt voor ontwikkelende wervelkolom.

Het is weer die tijd van het jaar dat de kinderen weer naar school gaan en de ouders, van vooral de brugklassers merken hoe zwaar de rugzak van hun kind is. Omdat we onze kinderen het liefst sterk en veerkrachtig en gezond zien opgroeien, zijn we vaak bezorgd als ze blessures oplopen of klachten ervaren.

In een onderzoek gedaan onder schoolgaande tieners door de ‘Trinity health Services in Dublin1’ bleek dat 70% van de schoolgaande tieners die meededen aan dit onderzoek fysieke klachten ervoeren. Van de gerapporteerde klachten waren 65% in de nek, schouders en bovenrug aanwezig en 30% in de lage rug. Daarnaast bleek dat: ‘van de scholieren die klachten ervoeren, bijna iedereen aangaf ernstige klachten te ervaren en dat deze toenamen naarmate de week vorderde’. Tal van studies hebben een zware (school) rugtas (in combinatie met een verkeerde houding tijdens het zitten) aangewezen als oorzaak van rug-, schouder-, en nekpijn, bij schoolgaande kinderen. 1,2,3,4,5,6

De oorzaak van klachten en het ongemak die tieners kunnen ervaren bij het dragen van een schooltas is multifactorieel. Het gaat om het gecombineerde effect van het zware gewicht, de vorm, de grootte, de manier waarop en de tijd dat ze de rugtas dragen.

Een algemene richtlijn is dat een tas 10% van hun lichaamsgewicht mag wegen. Het gewicht dat doorstudenten wordt gedragen verschilt echter van dag tot dag op basis van de lessen die ze hebben en welke boeken ze nodig zijn. Uit het Dublin onderzoek bleek zelfs dat kinderen gemiddeld 18% van hun lichaamsgewicht meedroegen naar school. Dat is bijna twee keer het gemiddelde van wat ze mogen dragen.  ‘Tijdens een gemiddelde schoolweek in totaal 68% van de schooltassen meer woog dan de richtlijn van 10% van het lichaamsgewicht. Er was zelfs 1 tas die 30% van het lichaamsgewicht van de drager woog.’

In een observatieonderzoek gedaan door chiropractoren van de ‘Chiropractic Association of Australia7’, bleek dat: “90 procent van de schoolkinderen een slechte houding heeft door het dragen van schooltassen en dat dit schade veroorzaakt aan de wervelkolom. Daarnaast blijkt 75% van de kinderen de rugtas niet op je juiste manier te dragen, terwijl hun blessures goed te voorkomen zijn.”

Wat kun je hier nu aan doen?

In zekere mate door je kind te helpen goed te plannen zodat ze alleen de dingen die ze nodig hebben bij zich hebben. Daarnaast is het handig met uw tiener onderstaande punten na te lopen om problemen te helpen voorkomen:

  • Rugzakken horen niet zwaarder zijn dan 10% van het lichaamsgewicht van de scholier wanneer ze ingepakt zijn.
  • Zorg ervoor dat de rugzak stevig en op maat is, niet groter dan de borstkas van de scholier
  • Kies een rugzak met brede, gewatteerde schouderbanden
  • Gebruik beide schouderriemen – gooi nooit de tas over één schouder
  • Wanneer de riemen ingekort zijn naar dit niveau zou de rugzak plat op de rug van het kind moeten zitten.
  • Gebruik taille banden.
  • Doe je rugzak zo veel mogelijk op je bagagedrager of in je mand.
  • Doe de rugzak niet te vol- gebruik kluisjes en plan je huiswerk goed vooruit
  • Plaats de zwaarste dingen onderin de rugzak, dicht bij de wervelkolom, voor een goede verdeling van het gewicht.
  • Zorg ervoor dat de tiener goed in conditie is zodat deze het gewicht goed kan dragen.

Onderzoek laat zien dat schoolgaande tieners vaak fysieke klachten ondervinden ten gevolge van hun rugtas. Daarnaast dragen het vele zitten en werken achter de  computer en de mobiele telefoon gebruik vaak bij aan een slechte houding en krachtsverlies van de houdingsspieren. Ook een tekort aan beweging draagt bij aan verminderd uithoudingsvermogen en verminderde kracht van de houdingsspieren. Juist tijdens de groeifase van de wervelkolom, ofwel tussen de 11 en 14 jaar, is het belangrijk dat deze zich goed kan ontwikkelen.

Bij chiropractie4Life kan uw chiropractor goed helpen bij houdingsgerelateerde problemen, aangezien deze gespecialiseerd is in het opsporen en corrigeren van stands- en bewegings- stoornissen van de wervelkolom. Juist voor opgroeiende tieners geldt de stelregel: als de boom krom is gegroeid krijg je deze later op leeftijd nooit meer goed recht!

Referenties

[1] Schoolbag weight and the effects of schoolbag carriage on secondary school students. Dockrella, C. Kanea, E. O’Keeffea a School of Physiotherapy, Trinity Centre for Health Sciences, Trinity College Dublin,

[2] Perceived school bag load, duration of carriage, and method of transport to school are associated with spinal pain in adolescents: an observational study. Clare Haselgrove, Leon Straker, Anne Smith, Peter O’Sullivan, Mark Perry, Nick Sloan 2011 Australian Journal of Physiotherapy Volume 54, Issue 3, 2008, Pages 193–200

[3] Backpack as a daily load for schoolchildren. Negrini S Carabolona R and Sibilla P. The Lancet. 354 (1999) 1974.

[4] Influence of load and carrying methods on gait phase and ground reactions in children’s stair walking. Hong Y and Li J. Gait and Posture. 22 (2005) 63-68.

[5] The weight of schoolbags and the occurrence of neck, shoulder, and back pain in young adolescents. vanGent, Dols J DeRover, Hira Sing, and De Vet.Spine. 28 (2003) 916-921.

[6] The association of backpack use and back pain in adolescents. Sheir-Neiss G Kruse R Rahman T Jacobson L and Pelli J. Spine. 28 (2003) 922-930.

[7] Chiropractors’ Association of Australia ‘Backpack use among Australian School Children’ Fact Sheet