total body scan

IDXA Total Body Scan bij Chiropractie4Life

Chiropractie4Life maakt gebruik van de IDXA total body Scan

Sinds maart 2016 maakt Chiropractie4Life gebruik van de IDXA total body scan. Dit om een beter beeld te krijgen van de stand en status van uw wervelkolom en verdere lichaamsopbouw.

Deze scan maakt duidelijke afbeeldingen van de gehele wervelkolom om de status en stand van uw wervelkolom te kunnen analyseren. Hierdoor helpt de scan te bepalen of uw lichaam in de gewenste conditie en vorm is, of er geen afwijkingen of ernstige slijtage aanwezig is in de wervelkolom en of de stand van de wervelkolom (scoliose (zijwaartse slag) of een verminderde of vergrote kyphose of lordose (voorwaartse of achterwaartse kromming van de wervelkolom)) in orde is.

Op deze manier kan er bepaald worden welke gebieden in uw lichaam extra aandacht nodig hebben, dat terwijl de hoeveelheid straling verwaarloosbaar is (evenveel straling als je krijgt van een enkele vliegreis naar Zuid Spanje of een dagje skiën in de Alpen).

Daarnaast is deze recent ontwikkelde technologie de gouden standaard om uw botdichtheid te meten. Door de betrouwbare en specifieke metingen is het ondertussen ook de gouden standaard geworden voor het analyseren van BMI, en (plaatselijke) vetpercentage metingen,

Welke functies heeft de iDXA Total Bodyscan?

–      Dual-energy Vertebral Assessment (DVA): Voor precisie-afbeeldingen van de gehele wervelkolom.
–      Densitometrie: de gouden standaard om osteoporose van het gehele lichaam te meten.
–      Lichaams compositie test: de gouden standaard voor het weergeven van het gewicht, de BMI, samenstelling en locatie van vet, spieren en botmassa.
–      Pediatrisch onderzoek: onderzoek naar skelet en chronologische leeftijd of scoliose.

*De BMI meting kan mager, vet en botmassa van elkaar scheiden en meet het werkelijke vet in het lichaam. Verdere splitsing van vet naar subcutaan- (onderhuids-) en visceraal vet (diepliggend buikvet) wordt geschat.

Wat is het voordeel voor onze cliënten?

De reden voor de aanschaf van deze iDXA total body scan is om onze cliënten nog betere zorg te kunnen bieden. Onze service wordt hierdoor vergroot naar onze cliënten toe, prognoses kunnen nog beter worden gesteld i.v.m. eventueel geconstateerde afwijkingen, en de veiligheid van de behandeling bij mensen met botontkalking wordt hiermee ook gewaarborgd. Ondanks deze extra service naar onze cliënten toe, is deze iDXA body scan ook beschikbaar voor mensen die geen cliënt zijn.

Wat zijn de voordelen van de iDXA total body Scan?

Wetenschappelijk gezien is het de nieuwste, meest geavanceerde en gedetailleerde scan van dit moment.

  • De scan heeft een uitstekende beeldkwaliteit met een verwaarloosbare stralingsdosis (dus ook geschikt voor kinderen) en laat duidelijk veranderingen in de stand van de wervelkolom of slijtage
  • Het is veilig en pijnloos met een snelle diagnose.
  • Het geeft een echte indicatie van wat de botdichtheid is.
  • U krijgt een nauwkeurige analyse van uw lichaamsopbouw (vetpercentage en spiermassa en botdichtheid).
  • Geen wachtlijsten.
  • Verwijzingen via de huisarts zijn niet nodig.

 Is de iDXA scan verplicht?
Nee uiteraard niet, maar als u naar de tandarts gaat is het belangrijk dat deze een goed inzicht heeft over de status van uw gebit. Hetzelfde geldt voor uw chiropractor en de status van uw wervelkolom.

Voor wie is de iDXA scan geschikt?
Alhoewel de stralingsdose uiterst laag is (voor de 3 scans tezamen evenveel als een enkeltje Amsterdam Zuid-Spanje per vliegtuig), raden wij deze scan af bij kinderen onder de 10 jaar en zwangere vrouwen.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk in onze praktijk?

De scan zal plaatsvinden terwijl u uw kleren kunt aanhouden. Let wel op dat er geen metaal in uw kleding zit en u uw sieraden afdoet. Wat gemakkelijk zittende sportkleding meebrengen is vaak het handigst (voor vrouwen wordt een BH zonder beugels aangeraden)! Na het nemen van de scan zal een vervolgafspraak gepland worden zodat de chiropractor de beelden kan bestuderen en de bevindingen van de iDXA scan met u kan bespreken. Eventuele nazorg en preventie in de vorm van adviezen kunnen worden gegeven. Het rapport met uitslag kunt u daarna meenemen. Indien nodig en gewenst nemen wij contact op met uw behandelende huisarts/specialist

Hoe lang duurt een scan?
Ongeveer 30 minuten.

Wat zijn de kosten voor het maken van een IDXA scan?
De kosten voor het maken van de scan zijn € 75,- de uitslag wordt één-op-één met u besproken tijdens uw eerstvolgende consult (€ 50,-).

Hoe kan ik een IDXA scan laten inplannen?
Je kan ons natuurlijk bellen om zo snel mogelijk een scan te laten maken, daarnaast is het ook mogelijk om te wachten tot je eerstvolgende evaluatie (als deze binnenkort alweer ingepland staat)… Laat ons in ieder geval van te voren weten of je geïnteresseerd bent in het ondergaan van een scan zodat we tijd voor je kunnen reserveren